Hvad er en biodiversitetsskov?
En biodiversitetsskov er en skov, der er sammensat med henblik på at fremme den biologiske mangfoldighed og skabe et rigt økosystem. I modsætning til traditionelle skovplantninger, der ofte fokuserer på enkelte arter til skovbrug, består biodiversitetsskove af mange forskellige hjemmehørende træer og buske, som understøtter en bred vifte af dyre- og plantearter.
Hvorfor er biodiversitetsskove vigtige?
Biodiversitetsskove spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling. De:
- Øger antallet af hjemmehørende arter og genetisk mangfoldighed.
- Styrker økosystemets modstandsdygtighed mod klimaændringer.
- Forbedrer jordens sundhed og vandhusholdning.
- Giver levesteder for almindelige insekter, dyr og planter
- Reducerer CO2 i atmosfæren og bidrager til bedre luftkvalitet.
Sådan skabes en biodiversitetsskov ala 2030skov
- Udvælgelse af hjemmehørende arter: Planterne skal afspejle den oprindelige vegetation og sikre naturlig balance.
- Tæt beplantning: Træer og buske plantes tæt sammen for at efterligne en naturlig skovstruktur.
- Minimal indgriben: Efter de første år overlades skoven til sin naturlige udvikling med minimal menneskelig påvirkning.
- Langsigtet pleje: De første år kræver pasning, men efterhånden bliver skoven selvforvaltende.
Vi benytter principper fra Miyawaki metoden, da den netop fokuserer på et stort udvalg af lokale og hjemmehørende buske- og træarter. På samme tid blander vi principper fra andre metoder. Alt sammen med det fokus at give de bedste betingelser for naturen, tilpasse det til en dansk kontekst og ikke mindst bringe skovene så tæt på urbane områder som muligt. Naturdannelse kommer først, hvorfor nærheden af skoven er vigtig.
Biodiversitetsskov og 2030skov – rødlistede arter handler det ikke om
Hos 2030skov arbejder vi med at etablere lommeskove i skoler og byområder, som fungerer som små biodiversitetsskove. Disse skove skaber liv, styrker naturforståelsen og inspirerer børn og voksne til at tage del i den grønne omstilling.
Vigtigt at understrege er dog, at disse små skove netop mangler størrelse. Derfor hjælper de nødvendigvis ikke på de rødlistede arter. Dette er heller ikke formålet, da naturdannelse og nærhed kommer i første række for os. På den anden side kan vi se, at de små skove skaber en stor artsrighed blandt almindelige insekter, dyr og planteliv.
Naturdannelse er vores primære formål, ja, men vores forhåbning er også, at disse små skove på lang sigt kan være med til at skabe naturkorridorer i byerne. Korridorer både mellem naturen i byen såvel ud til den større natur på landet.
Naturen skal der være plads til, mens vi mennesker fortsætter med at udvikle os. Den ene udelukker ikke den anden.